Geschiedenis

De regio is op 30 december 1999 officieel opgericht vanuit een samenvoeging door 3 districten: ‘de Graafschap’, ‘Oude Ijssel’ en ‘Hamaland’
Hieraan vooraf gingen 3 jaar aan overlegmomenten (1997 – 1999), de eerste plannen werden ook niet direct goedgekeurd en hieraan moest flink geschaafd worden.

Onder de subregio Hamaland vielen: Scouting Aalten, Scouting Borculo, Skoltaro Eibergen, Scouting Groenlo, Girl Scouting Lichtenvoorde, St. Bernardusgroep Lichtenvoorde, Scouting Neede, Scouting Ruurlo en Scouting Winterswijk

Onder de subregio de Graafschap vielen: David. G. Alford Groep Vorden, Graaf Otto Groep Lochem, Helene H. Wilkensgroep Voorst, Jan van Riebeeck Groep Zutphen/Eefde, Kareldoormansgroep & gehandicapten Zutphen, Kompasnaald Gorssel, Nautilusgroep Zutphen, Scouting Hengelo (gld), de St. Jorisgroep Zutphen / Eefde, de Witte Wieven groep Lochem, IJsselgroep Gorssel en Zona Warnsveld.

Onder de subregio Oude IJssel vielen de groepen: Scouting Doesburg, Gen. Roothaangroep, Scouting Gendringen, Jonko Silvolde, Scouting Zeddam, Hertog van Gelregroep, Scouting Hamaland, Scouting Gaanderen, Scouting Ulft, Scouting Wehl, Scouting Breedenbroek en de Graaf Otto Groep Doetinchem.

Samenvoeging

Bij de samenvoeging in 1999 is gekozen om de 3 namen van de districten samen te voegen tot een naam. Zodoende kwam men tot de naam regio Oude Graafland. De samenvoeging betekende dat de trainingen nu officieel samen werden gegeven, verder bleven alle drie de districten hun eigen besturen houden en werden veel activiteiten nog steeds in hun eigen districten georganiseerd. Deze manier van werken heeft tot medio 2010 stand gehouden. In dat jaar was het imago van de regio verslechterd en werd het steeds moeilijker om vrijwilligers voor de bestuursfuncties in de subregio’s te vinden. Om die reden is er toen gezamenlijk besloten om de individuele besturen op te heffen en er een gezamenlijk regiobestuur van te maken, waarbij verder in de praktijk alles op dezelfde voet verder zou gaan.

Tussen 1999 en 2010 zijn er plannen gemaakt om de regio op een juiste manier vorm te geven. Hiervoor werden verschillende projecten opgestart. Toch bleef dit een lastig punt, wat is nou de goede manier.

Geboorte scouting Achterhoek

Op 30 december 2019 bestond de regio Oude Graafland 20 jaar. Dit werd gevierd tijdens een jubileumdag op 1 maart.

Op 2 februari is in het kader van het jubileum, het nieuwe beleid en de nieuwe toekomstplannen besloten om de naam van de regio te veranderen in (Regio) Scouting Achterhoek. Hierbij hoorde naast een nieuw beleid ook een nieuw logo, een nieuwe das en nieuwe regio kleding. De oude das was in de basis geel met aan de linker zijde een blauwe en aan de rechterzijde een groene streep. In de nieuwe dassen zijn de kleuren van de Achterhoekse vlag verwerkt. In 2019 is er in de regio een groot onderzoek uitgevoerd onder alle leden. Op basis van de mening van de regio, is het nieuwe meerjarenbeleid die nog loopt tot 2024 gevormd.

Inmiddels is het aantal vrijwilligers meer dan verdubbeld en zijn we met zijn allen op de goede weg!