Scouting Achterhoek op de kaart gezet bij gesprek met de koninging over leiderschap.

Door ons bestuurslid Frank:
Wat een mooie dag! Ik (in het groen) had de eer om als trotse welpen-leider te mogen vertellen over mijn grootste passie: scouting. Wat het met mij doet, het mij heeft gebracht en wat ik wil doorgeven aan een ander.

Tijdens de waardevolle gesprekken met onder andere het Jeugdfonds en het ministerie van VWS kwam naar boven dat wij bij scouting al op jonge leeftijd (7 jaar!) kennis maken met leiderschap. Binnen de veilige scouting omgeving wordt deze vaardigheid verder ontwikkelt, om vervolgens op latere leeftijd zowel binnen scouting als daarbuiten een ware leider te kunnen zijn.

Bij scouting leer je vooral: hoe haal ik het beste van mijzelf en dat van een ander naar boven. Durf initiatief te pakken, samen te werken met iedereen, en als het even allemaal een keer niet zo lekker gaat te denken in oplossingen. Wereldwijd lopen er nog zo’n 55 miljoen mensen rond, die dus al vanaf jonge leeftijd met deze kern waardes worden grootgebracht binnen onze scouting-familie. Scouts zullen begrijpen wat ik hiermee bedoel.
Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat mensen die vroeger op scouting hebben gezeten 15% minder vaak last hebben van psychische klachten, waarmee bijna te zeggen valt dat scouting een preventieve werking heeft. Allemaal voordelen van onze niet-formele leeromgeving waar kinderen én volwassenen leren om zichzelf te mogen zijn.

Heb jij dit nou nooit gehad? Weet dan dat jij ook gewoon welkom bent bij 1 (of meerdere!) van onze clubs! Op welke leeftijd dan ook, je bent vast wel ergens goed in! Niet iedereen is als klein welpje begonnen. Ook op latere leeftijd (en ook heeeeele late) stappen mensen in. Daag jezelf eens uit en ga eens een keer kijken bij een scouting vereniging en… geniet! Geniet om deel te zijn van deze gigantische beweging. Jij bent hierin je eigen leider en alleen jij kan die eerste stap zetten! Je hoeft niet perse leiding bij een speltak te zijn om als volwassenen deel uit te mogen maken van scouting. Maar, wil je je juist inzetten als vrijwilliger, wie weet kunnen we dan naast de grootste jeugdvereniging van Nederland ook ooit de titel pakken als de grootste vrijwilligers vereniging!