Stemmen kan nog tot 25 oktober; alleen een stem op 2 verschillende personen is geldig.

Stemming landelijke raad

Het afgelopen jaar heeft Simon Lubben afscheid genomen binnen de regio als Lid landelijke raad.
Dat betekent dat we opzoek zijn gegaan naar een nieuw lid. Op 13 september is er een mail verzonden naar alle leden van de regio met de vacature. Hier hebben 3 mensen op gereageerd. Daar zijn wij ontzettend blij mee en dat betekent dat jullie, als leden van de regio, nu mogen gaan stemmen.

Wat doet een lid landelijke raad?
Het lid landelijke raad vindt het leuk om met andere regio’s en het landelijk bestuur in discussie te gaan over het landelijke beleid van Scouting Nederland. In deze discussie’s vertegenwoordigd deze persoon (de mening van) onze regio. Deze meningen verzamelt het lid in de regioraad waar alle groepen aanwezig zijn. Dit doet het lid, als het goed is, niet alleen, maar samen met het plaatsvervangend lid.

Meer lezen over wat de landelijke raad precies is? Ga dan naar onze pagina over de Landelijke raad of lees het nieuwsbericht dat Simon heeft geschreven over een van zijn deelnames aan de landelijke raad: Verslag Landelijke Raad 13 juni 2020.

Waarom moet ik hier op stemmen?

Het lid landelijke raad is een een belangrijke schakel in de besluitvorming van het beleid van scouting Nederland. Als alles goed gaat is dit als volgt geregeld:

  1. De stukken van de landelijke raad worden bekend gemaakt aan alle landelijke raadslieden.
  2. Ons lid landelijke raad leest deze stukken door vat deze samen tot een document met de belangrijkste meningsvormende en besluitvormende punten en verstuurt deze naar de afgevaardigde van jouw groep voor de regioraad.
  3. De afgevaardigde van jouw groep bespreekt deze samenvatting in de groepsraad. Vraagt hier om jouw mening, vormt 1 groepsmening en neemt deel aan de regioraad.
  4. Het landelijk raadslid hoort de meningen van alle groepen op de regioraad en vormt zo de mening van de regio.
  5. Het landelijk raadslid gaat naar de landelijke raad toe, bespreekt de mening van onze regio en het landelijk bestuur vormt zo een landelijke mening en op basis daarvan vormen zij landelijk beleid.

Korte versie: Het landgelijkraadslid vertegenwoordigd jouw mening aan het landelijk bestuur!

 

Kandidaat 1: Frank Mensink

Hoi! Mijn naam is Frank Mensink. Ik ben 23 jaar oud en ben geboren en getogen in de Achterhoek!

Al vanaf mijn 6e ben ik lid van Scouting. Op mijn 16e ben ik leiding geworden bij de Welpen. Ik woon inmiddels in Arnhem, maar ik ben mijn connectie met de Achterhoek zeker niet verloren! Ik ben bij 2 verenigingen actief: Scouting Cycloongroep Borculo en Scouting Pakaweversgroep Neede. Ik geef leiding in Neede en zit in de activiteitencommissie in Borculo.

Buiten deze 2 verenigingen zullen een aantal mensen mij ook vast en zeker eens zijn tegengekomen. Wellicht als vrijwilliger binnen de regio als Jungledag Coördinator regio Zuid, bij de Scout-In, op de Proud-To-Be-(Sc)out boot tijdens de Amsterdam Pride van 2017 of misschien hebben wij zelfs samen op de basistraining gezeten!

Ik werk in Enschede bij Foseco R&D Centre als laboratoriumtechnicus, waar ik mij bezighoud met onderzoek en de ontwikkeling van innovatieve producten en oplossingen voor ijzer- en staalgieterijen wereldwijd. Naast mijn werk en Scouting maak ik muziek, kook ik Italiaanse gerechten en drink ik het liefst een Gin&Tonic op een leuk terrasje!

Ik wil mij verkiesbaar stellen als lid landelijke raad omdat ik het belangrijk vind dat één van de grootste regio’s van Nederland wordt vertegenwoordig binnen de raad. Ik vind het belangrijk dat zelfs de kleinste verenigingen een stem hebben, aangezien besluiten van de raad grote impact hebben op deze verenigingen. Van de vrijwilligers en verenigingen wordt steeds meer gevraagd en ik vind het belangrijk dat Scouting Nederland hier een actievere rol in neemt.

Het analyseren van complexe stukken is mij niet onbekend als wetenschapper, en ik hoop dit dan ook in de toekomst tezamen met de plaatsvervangend lid landelijke raad te kunnen aanpakken om dit in begrijpelijke taal aan de regio voor te leggen.
Ik hoop dat ik met jullie stem mij verder kan gaan inzetten voor onze regio!

Kandidaat 2: Marianne Straver

Ik ben Marianne Straver, 45 jaar jong en iets meer dan 40 jaar lid van Scouting. Die 40 jaar ben ik begonnen als landscout in het midden van NL, daarna een tijdje waterleiding/bestuurslid geweest bij Scouting Dieren en sinds 2019 actief als penningmeester bij scouting IJsselgroep in de prachtige regio Scouting Achterhoek.

De afgelopen 15 jaar heb ik, vooral in regio Rondom de IJssel en voor het steunpunt Overijssel, trainingen gegeven en in de overgang naar Scouting Academy mijn steentje bijgedragen.

Verder heb ik veel ervaring met landelijke activiteiten, zo ben ik 2x als troepstaf en 1x als IST naar de Wereld Jamboree geweest en de afgelopen 4 Nawaka’s (Nationaal WaterKamp) in de organisatie meegeholpen. De laatste 2 Nawaka’s in het financiële team.

Waarom stel ik mijzelf kandidaat voor de landelijke raad?
De landelijke raad is het hoogste orgaan binnen Scouting en uiteraard moet je daar als regio aan deelnemen, het is immers de kans om je stem te laten horen. Ik ken al behoorlijk wat mensen uit het hele land die lid zijn van de landelijke raad en ik wil graag regio Achterhoek vertegenwoordigen om zo onze mening mee te kunnen nemen naar het landelijke beleid.

Ik heb mij niet eerder kandidaat gesteld, omdat ik het project Nawaka eerst netjes wilde kunnen afhandelen, maar nu komt de vacature wel op een mooi moment voorbij in mijn Scouting carrière.

Kandidaat 3: Xander van Laarhoven

Hallo! Mijn naam is Xander van Laarhoven, 53 jaar oud en woonachtig in Lochem. Ik werk op dit moment bij de Wila, ook in Lochem.

Als 10 jarig jongetje ben ik bij de welpen begonnen in Winterswijk en heb ik ook nog twee jaar bij de verkenners gezeten. Daarna ben ik naar Arnhem verhuisd en heb ik daar bij de Schutgraaf gezeten daar ben ik verkenner geweest, rowan, stamlid en toen door naar leiding. Onder andere van de welpen en de bevers. Daar heb ik ook in het districtsteam gezeten van Arnhem. Daarna ben ik verhuisd naar Lochem. Daar heb ik een aantal jaar bij de Witte wieven gedraaid. De laatste tijd ben ik vooral bezig in Baarn als kampstaf en de verzamelaarsvereniging en het museum. Verder doe ik allerlei dingen die ik leuk vind.

Stemming landelijke raad