Basistraining

Je bent pas begonnen als leidinggevende of je wilt leidinggevende worden bij je groep en je voldoet aan de minimumeisen voor de functie. Hoe word je dan leidinggevende op basisniveau of op gekwalificeerd niveau en waar moet je mee beginnen?

De praktijkbegeleider in jouw groep zal samen met jou bekijken of je aan het basisniveau voldoet of misschien al (bijna) aan het gekwalificeerde niveau. Dit doe je door samen de competenties (een totaal aan vaardigheden, kennis en houding) door te nemen die je nodig hebt voor het basisniveau en voor het gekwalificeerde niveau. Afhankelijk van je ervaring vanuit het leidinggeven, je werk of je studie, zal je sommige competenties die nodig zijn al kunnen afvinken. Zo weet je precies wat je nog moet leren. Dat kan op verschillende manieren: door het volgen van trainingen in je eigen regio of ergens anders in Nederland (handig als je studeert; je kunt de training volgen in je studentenstad), door het opdoen van ervaring in je eigen groep of door stage te lopen bij een andere groep.

In het kort: bij het basisniveau hoeven niet alle competenties aanwezig te zijn en is er het streven naar ontwikkeling van de hiervoor benodigde competenties. Bij het gekwalificeerde niveau zijn alle competenties ontwikkeld en voldoende aanwezig.